Valószínűleg azt már tudod, hogy nagyon ajánlott tokot tenni az iPhoneodra, már a „kibontás pillanatától” kezdve. Tudom, hogy nehéz és rossz érzés eltakarni az iPhone eredeti, tökéletes alakját, de a biztonsága és a sérülésmentessége érdekébe muszáj megtenni. Ha viszont kellő tudatossággal és körültekintéssel választod ki az iPhone tokot, akkor nemhogy elrontja, hanem még tökéletesebbé teszi az iPhoneod megjelenését.

Sokan bemennek egy tokokat áruló boltba, leakasztanak egy 1-2 ezer Forintos tokot és ezzel letudják a dolgot. Viszont azzal, hogy egy ilyen átlag tokot tesznek az iPhonera megfosztják a különlegességétől és az átlagtelefonok szürke világába taszítják vissza egy pillanat alatt.

Érdemes jobban körül járni a tokválasztást, hiszen mégiscsak egy olyan eszköz védelmét szolgálja, ami a nap minden percében karnyújtásnyira van tőlünk, és az egyik legfontosabb tárgy az életünkben.

Pontosan ezért összeszedtem néhány szempontot, amit érdemes figyelembe venned, ha iPhone tokot választasz. Ha a tokod megfelelő, akkor nem csak az iPhoneod védi a fizikai hatásokkal szemben, hanem a megjelenésedet és az öltözékedet is kiegészíti és feldobja.

5 + 1 szempont a megfelelő tok kiválasztásához

#1 Ne karcolódjon

 

Mivel rengeteget használod az iPhoneod, hamar karcos és viseltes tud lenni. Egy tok ezektől megóvja ugyan, de akkor maga a tok lesz karcos és viseltes rövid idő alatt. Érdemes tehát olyan tokot választani, aminek az anyaga nem karcolódik, vagy amin a kisebb karcok nem látszódnak.

#2 Ne gyűjtse az ujjlenyomatot

 

Az újabb iPhoneok szinte mágnesként vonzzák az ujjlenyomatot, de ezt biztosan már te is tapasztaltad. Érdemes tehát tokválasztásnál arra is figyelni, hogy olyat válassz, amin nem látszódik az ujjlenyomat.

 #2 Ne gyűjtse az ujjlenyomatot

Az újabb iPhoneok szinte mágnesként vonzzák az ujjlenyomatot, de ezt biztosan már te is tapasztaltad. Érdemes tehát tokválasztásnál arra is figyelni, hogy olyat válassz, amin nem látszódik az ujjlenyomat.

 

 

 

#3 Kerüld az „egyszer használatos tokokat”

Érdemes figyelni arra, hogy ne vegyél olyan tokot, ami egyből eltörik, ha leesik az iPhoneod. A műanyag tokok anyaga például ridegségükből kifolyólag nem képesek úgy elnyelni az ütést, mint pl. a szilikon tokok, így egyből eltörnek vagy megrepednek. Tehát a nagyon „rugalmatlan”, rideg anyagból készült tokokat érdemes elkerülnöd

#4 Legyen kényelmes, biztonságos a fogása

Az újabb iPhoneok fogása tok nélkül olyan, mintha egy vizes szappant fogna az ember a kezében. Nagyon könnyen kicsúszik az ujjaink közül, és onnantól kezdve pedig hamar megvan a baj. Amikor tokot választasz (ugye alapból azért is teszünk rá tokot, hogy biztonságosabban tudjuk fogni a kezünkben) akkor érdemes figyelned rá, hogy kényelmes legyen a fogása. Az idő többségében úgyis kézben tartva használod az iPhoneod, ezért ez nagyon fontos szempont. Továbbá az is fontos, hogy rendesen meg tudd fogni, tökéletesen illeszkedjen a tenyeredbe, mert így tudod elkerülni, hogy kicsússzon a markodból.

#5 Ne legyen túl robosztus

Sok tok van, ami kialakításából kifolyólag vastag, nagy és robosztus. Ezek amellett, hogy az előbbi szempontnak valószínűleg nem felelnek meg, tehát nem kényelmes a fogásuk, emelett még az iPhone megjelenését is képesek elrontani. Egy robosztus, órmótlan tok nem illik az iPhone vékony, kecses formájához.

+1 Színben és dizájnban passzoljon a stílusodhoz és az öltözékedhez

 

Mivel a nap nagyrészében az iPhoneod a kezedben van, vagy kartávolságnyira tőled, ezért ugyanolyan kiegészítőddé vált, mint például az órád, a nyakláncod, vagy a karkötőd. Sokan ezt elfelejtik, és mindenféle rikító, kevésbé esztétikus tokot tesznek a telefonjukra. Ha tehát fontos a megjelenésed, akkor érdemes ma már arra is figyelni, hogy a telefonod dizájnja is illeszkedjen a ruházatodhoz.

Egy öltözéket nagy mértékben fel tud dobni, ha az óra – öv – cipő színei harmonizálnak. Ezt a harmóniát tovább tudja fokozni az, ha az iPhoneod tokja is illeszkedik színben az előbb említett hármashoz. Érdemes tehát erre is figyelned, mert apró dolognak tűnik, mégis eszméletlenül fel tudja dobni a megjelenésed egy stílusos, színben hozzád passzoló iPhone tok.

Ezek tehát azok a szempontok, amiket érdemes figyelembe venned tokválasztásnál. Ha ezeket betartod, akkor nem lőhetsz mellé.

Zárásként vegyünk górcső alá néhány tokot, a fenti szempontokat figyelembe véve

Egyszerű szilikon tok

Ha a legegyszerűbben és legolcsóbban szeretnéd megúszni a tokválasztást, akkor ez az egyik legjobb választás. A szilikon tokok általában jól körbeölelik az iPhonet, így a karcolódástól és a kisebb ütésektől megvédik. Emellett pedig a szilikon anyagából kifolyólag csúszásmentes, ami szintén egy fontos szempont.

Hátránya, hogy nem ad hozzá semmit az iPhone és az öltözéked megjelenéséhez, és a nagyobb ütésektől nem fogja tudni megóvni.

Osztályzás a fenti szempontok szerint:

 • #1 Karcállóság: 5/5
 • #2 Ujjlenyomatállóság: 5/5
 • #3 Időtállóság: 5/4
 • #4 Fogása: 5/3
 • #5 NEM robosztus megjelenés: 5/5
 • +1 Dizájn: 5/1

Összesen: 30/23

Műanyag tokok:

Ezek szintén megóvják a karcoktól és a kisebb ütődésektől az iPhoneod, viszont mivel rideg anyagból készülnek, ami nem rugalmas, ezért gyakran egy kisebb leejtés után már dobhatod is ki a tokot. E mellett a felületük gyakran csúszós, így könnyedén „kicsúszhat a kezedből az irányítás”. Ha ragaszkodsz a műanyag tokhoz, akkor javasolt élőben is megnéznek, megfognod, hogy mennyire csúszós az anyaga.

Osztályzás a fenti szempontok szerint:

 • #1 Karcállóság: 5/2
 • #2 Ujjlenyomatállóság: 5/4
 • #3 Időtállóság: 5/2
 • #4 Fogása: 5/3
 • #5 NEM robosztus megjelenés: 5/4
 • +1 Dizájn: 5/3

Összesen: 30/18

Bőr tokok:

Szép, ízléses és elegáns megjelenésük van a bőr iPhone tokoknak, ami kiválóan kiegészíti az elegáns üzleti öltözéket. Ezek kívül megóvja az iPhonet a karcolásoktól és az ütésektől, viszont a bőr felülete általában sérülékeny, ebből fakadóan a készülék nem, de a tok hamar viseltessé tud válni. A nagyobb karcolások hamar el tudják rontani az esztétikus megjelenést.

Osztályzás a fenti szempontok szerint:

 • #1 Karcállóság: 5/4
 • #2 Ujjlenyomatállóság: 5/5
 • #3 Időtállóság: 5/3
 • #4 Fogása: 5/3
 • #5 NEM robosztus megjelenés: 5/5
 • +1 Dizájn: 5/4

Összesen: 30/24

Fa tokok:

 

Mivel nincs minden második iPhoneon fa tok, ezért ritkaságnak számítanak. Ezen felül a fa erezetének köszönhetően minden modell egyedi, így még különlegesebb megjelenéssel ruházzák fel az iPhoneod. Így, ha ránézel sosem egy átlagos telefont fogsz látni.

A fa kemény anyagának köszönhetően a nagyobb ütéseknek is képes ellenállni, míg a karcolásoktól is óvja az iPhoneod.

Tehát a biztonsági és védelmi szempontoknak kiválóan eleget teszt, különleges megjelenése által pedig a stílusbeli kritériumoknak is megfelel.

Osztályzás a fenti szempontok szerint:

 • #1 Karcállóság: 5/4
 • #2 Ujjlenyomatállóság: 5/5
 • #3 Időtállóság: 5/4
 • #4 Fogása: 5/5
 • #5 NEM robosztus megjelenés: 5/5
 • +1 Dizájn: 5/5

Összesen: 30/29

Összegzés

 

Az 5+1 szempont szerinti összehasonlítás alapján tehát a műanyag tokok felelnek meg legkevésbé a kritériumoknak. A szilikon tok lett 3., főként az egyszerűbb, jellegtelen megjelenése miatt, míg a 2. helyen a bőr tok végzett. A 4 féle tok közül pedig legjobban a fa tok felel meg az 5+1 szempontnak.

Amikor a PrimePhonenál azon gondolkoztunk, hogy milyen tok lenne képes legjobban kiszolgálni a mai iPhone tulajdonosok igényeit, és melyik képes legjobban tükrözni az iPhone különlegességét, akkor a fenti szempontok szerint döntöttünk mi is.

Pontosan ezért lett az elsődleges termékünk a fa iPhone tok, mert ez képviseli a leginkább azt a prémium minőséget, ami egy iPhonehoz illik.

Ha érdekel a PrimePhone NATURE különböző fafajtákból készült kollekciója, akkor ide kattintva megnézheted bővebben.